Warmtefoto’s Nieuw-Dijk

Door: Erik Derksen, energiecoach AGEM/EMK

In verschillende wijken en buurten ontstaan lokale initiatieven om warmtebeelden van de huizen te maken, zoals recent in de Bloemenbuurt Didam en De Hucht in ‘s-Heerenberg. In Nieuw-Dijk heeft de bewonerswerkgroep KWW energie in 2020 in “Nieuws-Dijk” (lokaal info blad voor Nieuw-Dijk) gevraagd of er interesse was om warmtebeelden van huizen te maken. Op basis van deze infrarood beelden kan bepaald worden of er warmteverliezen zijn. En kan worden gekeken hoe deze te voorkomen, e.g. door het dichten van naden en kieren en/of het beter isoleren van je woning. 23 huiseigenaren in Nieuw-Dijk hebben hier gebruik van gemaakt. Erwin Reuterink (energieadviseur Agem energieloket) de werkgroep KWW energie opgeleid en begeleid om de foto’s te nemen en te analyseren. De fotos zijn in maart vroeg in de ochtend gemaakt aansluitend aan een relatief koude nacht (-5 graden Celsius) om het warmte contrast goed vast te leggen. Onderstaande fotos zijn genomen, geanalyseerd en van advies teruggekoppeld aan de huiseigenaren.

Op deze foto is ingezoomd op een raam, hier zie je warmtelekken rondom kozijn en is de gevel niet goed geïsoleerd. Het lijkt erop dat de radiator ook veel warmte doorgeeft.
Eventuele acties: Gevel isolatie aanbrengen, kozijn goed afpurren/afkitten en radiatorfolie aanbrengen.

Hier is de aansluiting van de kap op de muurplaat niet goed geïsoleerd/tochtvrij en aan de binnenzijde van de lateien (koudebrug) is ook vel warmtelek te zien.
Eventuele acties: aansluiting kap op muurplaat isoleren (“purren”) en bij lateien isoleren aan de binnenzijde.

Boven het plafond achter/bij de boeidelen is veel warmteverlies.
Eventuele actie: plafond openen, boven plafond warmtelek opsporen en isoleren.

Veel aansluitingen in de isolatie van het dak lekken warmte:
Eventuele actie: met purschuim alle isolatie aansluitingen afdichten.
 Over het algemeen zijn er veel warmteverliezen geconstateerd door naden en kieren. Deze zijn “vrij simpel” op te lossen door af te kitten of dicht te “purren”.

Wil je ook een warmtefoto actie in jouw buurt of dorp? Neem dan contact op met Agem energieloket via energieloket@agem.nl of 0314 – 820360.  

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.