Wat betekent duurzaamheid voor U?

In 2012 verhuisden Cor en Ans Mulder van Kilder naar Braamt om gezinshuis ’t Zwaluwnest te vestigen. Ze bouwden een ruime vrijstaande woning om plaats te bieden aan 5 kinderen die om uiteenlopende redenen niet meer thuis kunnen wonen. Zo bouwt de familie samen met leerlingen van het Graafschap college op het terrein twee zogenaamde tiny houses, ontworpen door Vivax Housing. Een primeur voor Montferland.

Energiebesparende maatregelen

De woning in Braamt is weliswaar twee keer zo groot als die in Kilder, maar het aardgas gebruik is flink lager. Dit komt door de goede isolatie van de woning. Een groot gezin gebruikt ook veel elektriciteit en dus zijn er 28 zonnepanelen op de garage geplaatst. Ook de tiny houses zijn voorzien van zonnepanelen (3 kWp) en leveren zoveel energie dat de units volledig energieneutraal zijn.

Heeft u nog tips?

Laat je vooraf goed voorlichten over de mogelijkheden voor de bouw van een tiny house. Met name de vergunningen zijn complex, vooral omdat de tiny houses bewoond worden door de oudere kinderen als overstap naar zelfstandig wonen.

Daarnaast hebben we geïnvesteerd in zonne-energie terwijl de salderingsregeling voor de toekomst onzeker is. Duurzaamheid is uiteraard erg belangrijk maar we gaan wel uit van een bepaalde terugverdientijd op de investering. Dus zoek vooraf goed uit hoe je financieel plaatje eruit gaat zien.

Resultaten op een rijtje

  • 28 zonnepanelen op woonhuis
  • Energieneutrale tiny houses
  • Grijs water voor spoeling van toiletten
  • Hoge isolatiewaarde Rc=8 van de woonunits

Ook aan de slag?

De Energiecoach van Energieloket VerduurSaam helpt u verder. Voor eenmalig 50 euro stelt de Energiecoach samen met u een op-maat-woningverbeterplan samen. Klik HIER voor vragen of meer informatie.